2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A ruhák tele vannak műanyaggal, újrahasznosításuk pedig rendkívül körülményes

A csomagoló- és szigetelőanyagok mellett a textilipar adja a legtöbb műanyaghulladékot, és bár kevesebb szó esik róla, ez a szektor talán nagyobb leckét ad a környezetvédő törekvéseinknek, mint a PET-palack vagy a tejesdoboz.

A körkörös gazdaságot propagáló Ellen MacArthur Foundation adatai szerint a ruhák 73 százalékát nem hasznosítják újra semmilyen formában, azaz vagy a szemétlerakóba, vagy az égetőbe jutnak – derül ki Torontáli Zoltán G7-en megjelent összeállításából.

Ráadásul a használt ruhák anyagának csak kevesebb mint egy százalékából lesz újra ruházati cikk, azaz tényleges iparági körforgás ma még gyakorlatilag nincs.

Amikor azt látjuk egy új ruha címkéjén, hogy az anyag újrahasznosított poliészterből készült, az többnyire azt jelenti, hogy a pólód egyik fő összetevője korábban PET-palack volt – nem egy másik ruha.

A pamut- és egyéb szövetszálak ugyanis a hordás és a mosás következtében annyira károsodnak, hogy egyszerű fizikai megoldásokkal képtelenség megfelelő minőségű alapanyagot gyártani belőlük. Ha a fizikai, azaz makroszkopikus megoldás nem megy, akkor marad a mikroszkopikus: vagyis az anyagot molekulákra kell szétszedni és újraépíteni.

Pontosan ezt teszi például NuCycl, amely naponta egy tonna olyan pépet tud előállítani a saját technológiájával, amelyben az újrahasznosítás mértéke 100 százalékos. Ám hogy pontosan hogyan érik ezt el, arról a külvilág semmit sem tudhat – az eljárás üzleti titoknak számít. A cég anyagából mindenesetre már az Adidas és a Levi Strauss is gyártott kísérleti kollekciókat.

Forrás: Reuters/youtube.com

Finnországban az Infinited Fiber nevű startup szintén működtet egy kísérleti üzemet, esetükpen pedig az eljárás részletei is nyilvánosak. Lényegében feloldják a textileket, az oldatból pedig már könnyebb különböző kémiai reakciókkal módosítani az anyag megfelelő részeit, amelyekből aztán ismét pamutalapot készítenek. A kísérleti szakaszában még csak évi 50 tonna anyagot gyárt az üzem, de azt ígérik, hogy 2021 végén elindul a nagyüzem, és évi 25 ezer tonna lesz a kapacitás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam