2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nejlonzacskó marad, de nagyon drága lesz

Az egyszer használatos műanyag csomagolószerekre vonatkozó törvényi szigorítás elfogadható a környezetvédelem miatt, a csomagolóanyagokra kifizetendő termékdíj emelése pedig hatásos eszköz. Az egyszer használatos műanyag csomagolásokkal kapcsolatos szabályozói döntést Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára értékelte.

A Növekedés.hu-nak nyilatkozva Nagy Miklós aláhúzta, hogy az új szabályok csak nagyon kis részben érintik a hazai csomagolási ágazatot. Ha a betiltott műanyag és polisztirolhab poharakat, dobozokat figyelembe vesszük, illetve az ételdobozokat és PET-palackokat is idevesszük, „a teljes csomagolószer-kibocsátás öt százalékát érintik a most bejelentett korlátozások”.

A vékonyfalú zacskókkal kapcsolatban tervezett szigorú szabályozás elmaradt, így az unió által is támogatott kompromisszum szerint 15 mikron alatti falvastagságú szatyrok továbbra is használatban maradnak, ugyanakkor jelentősen nőnek a termékdíjak.

A nem lebomló termékek esetében 57 forintról 1900 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő összeget. Lebomló anyagból készült termékek esetében eddig nem volt termékdíj, mostantól viszont kilogrammonként 500 forint terheli a zacskót, szatyrot.

Mivel a cél a csomagolások használatának visszaszorítása, a díj kézenfekvő módon a fogyasztókat terheli majd Fotó: shutterstock.com

A szigorú szabályozás reális javulást hozhat a szokásokban, ugyanis Nagy Miklós szerint egyelőre sokszor csak a jó szándék adott: „ha felmérés készül, akkor mindenki környezettudatos, mindenki elfogadja a drágább, de környezetbarátnak mondott csomagolást. Amikor azonban ténylegesen bemegy a boltba, akkor szinte mindenki a legolcsóbb megoldást választja.”

Hasonlóan költségérzékenyek a gyártók is, de a szakember szerint a csomagolóanyagok drágulásával mindenki észbe kap majd. „Teljesen reális elvárás, amit én is támogatok, hogy csökkenteni kell a környezeti terhelést. Az ipar ezzel folyamatosan foglalkozik. Egyrészt olyan technológiák kidolgozásával, amellyel kevesebb anyagból lehet több csomagolóanyagot előállítani, másrészt a különböző anyagok társításával.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam