2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óvatosan a bioműanyaggal!

A biológiailag lebomló műanyagok tipikusan egyszer használatos műanyag termékek alternatívájaként jelennek meg, és megfelelő hulladékkezelésük, azaz ipari komposztálásuk nem megoldott, ezért nem jelentenek valós környezetbarát megoldást a műanyagszennyezés problémájára – figyelmeztet a EASAC új tanulmánya kapcsán a Humusz.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) gondozásában 2020 márciusában megjelent tanulmánykötet részletesen körbejárja a „bioműanyagok” témakörét. Miután bemutatják a különböző fajtákat (a bioalapú műanyagokat, az oxo-degradábilis, azaz „széteső” műanyagokat és a biológiai úton lebomló műanyagokat), a szerzők a következő következtetésre jutnak: 


„A fosszilis tüzelőanyagok mezőgazdasági növényekkel történő helyettesítését vizsgáló életciklus-elemzések azt mutatják, hogy a „bio” nyersanyagok alapvetően nem környezetbarátabbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, márpedig ez a „bio” termékek forgalmazásánál feltételezhető vélelem.”

Egyes kifejezések (lebomló, komposztálható, bioalapú stb.) félreérthetősége azt a félrevezető benyomást keltheti a fogyasztókban, hogy a környezet szempontjából kedvező tulajdonságokkal rendelkező termékekről van szó, noha a valóságban ezek a termékek csak olyan különleges körülmények között bomlanak le, amelyek a természetes környezetben nem fordulnak elő; pusztán kisebb részecskékre bomlanak, és az újrahasznosítási folyamatokat is zavarhatják.

Bioműanyag evőeszköz Fotó: shutterstock.com

A különböző típusú műanyagok keverése ráadásul a hulladékáramok keresztszennyeződéséhez vagy gondatlan/felelőtlen szemeteléshez vezethet, tévesen feltételezve, hogy az eltűnik a környezetből.

Ugyanakkor történt némi előrelépésről a biológiailag lebontható műanyagok fejlesztésében, és további fejlesztések várhatók. A szakemberek szerint ezeknek az újrahasznosított alapanyagok alkalmazására, az újrahasznosíthatóságra, a lebonthatóság javítására és az ártalmatlanítás pontos feltűntetésére kéne irányulniuk.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam