2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Augusztusban nyolcadik alkalommal rajtol el a Tiszai PET Kupa

A hagyományos, felső-Tisza-vidéki evezős, hosszútávú folyami hajósverseny az idén sem marad el. A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósul meg a közösségi folyótakarítás.

A PET Kupa résztvevői augusztus első hetében naponta várhatóan több tonna, főként műanyaghulladéktól fogják megtisztítani a folyó Záhony és Tokaj közötti szakaszát. A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobilapplikáció és online tiszai hulladéktérkép támogatja – derül ki a PET Kupa közleményéből.

Tavaly a szervezők büszkén tapasztalták, hogy a nyaranta megrendezett felső-tiszai PET Kupa versenyek kitartó munkája és az egyre több kiegészítő környezetvédelmi akció meghozza gyümölcsét.

Bár a tavaszi, kora nyári árhullámok a felvízi országokból jócskán szállítják a hulladék-utánpótlást, a rendszeres folyótakarítási akcióknak köszönhetően – az évek során kitisztított ártéri területeken – egyre kevesebb a szennyezés.

Amíg azonban keleti szomszédainknál nem oldódik meg a hulladék megfelelő kezelése, a hasonló, többnapos hulladékmentesítő programok nélkülözhetetlenek.

A felső-tiszai verseny a PET Kupa összes rendezvénye közül a leghosszabb: a több mint egyhetes rendezvény során vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért Fotó: PET Kupa

A VIII. Tiszai PET Kupa augusztus 1-jén az újrahasznosított anyagokból készülő hajók
megépítésével kezdődik Tuzséron, a mezőny augusztus 3-án 11 órakor a záhonyi híd mellől, a Lebegő Kikötőről rajtol. A rendezvény Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A napi 10-20 folyam-kilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta.

A szárazföldi programok során a Tisza kulturális kincseiről, természetrajzáról és a hulladék újrahasznosításáról tartanak előadásokat, ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőket, amelyekre az érdeklődőket is várják. 

A PET Kalózoknak a TrashOut hulladéktérképező mobilapplikáció mutatja a téli időszakban, az International Investment Bank támogatásával feltérképezett szemétszigeteket. Az összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja.

A verseny tervezett programjáról a 8. Tiszai PET Kupa oldalán találhatnak további információkat az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Tiszalúc is megtisztult az illegális hulladéktól Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam