2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan éri el az unió, hogy jól hasznosuljon a hulladék?

Nem mindegy, hogy a feleslegessé vált termékeknek, alapanyagoknak új funkciót találunk anyagában, esetleg csak energiaként hasznosítjuk őket. A tagállamok közül többen pénzügyi oldalról próbálják ösztönözni a vállalatokat, gyártókat, illetve a felhasználókat a hulladékhierarchia szerinti hulladékgazdálkodásra. 

2018-ban az Európai Uniói tagállamai és intézményei megállapodtak egy olyan átfogó jogszabálycsomagban, melynek célja a háztartási hulladék keletkezésének megelőzése és az újrahasználat és újrafeldolgozás arányának növelése. Ennek részét képezi a hulladék-keretirányelv is, amely kötelezi a tagállamokat, hogy gazdasági eszközökkel ösztönözzék a hulladékhierarchia hatékony alkalmazását – írja a Humusz.

A hulladék-keretirányelv IV. a. melléklete példákat hoz a megvalósításban elöl járó tagállamok által használt gazdasági eszközökre. A dokumentumot az EEB (European Environmental Bureau) készítette és a Humusz Szövetség fordította le magyar nyelvre az előremutató európai jó gyakorlatok megismertetése érdekében.

A hulladékkezelési eljárások hierarchiája Fotó: humusz.hu

Néhány sikeres példa:

  • A katalán hulladéklerakási és hulladékégetési adó bevezetése a hulladéklerakást és -égetést a legdrágább alternatívává teszi, ezzel ösztönözve az elkülönített gyűjtést. Emellett adó-visszaigénylési lehetőséget nyújtanak azoknak a településeknek, melyek a keletkező biohulladékot megfelelő módon kezelik, elkerülve helytelen lerakásukat, elégetésüket.
  • Az olaszországi Contaria a kidobott szemét mennyiségével arányos díjfizetési modellt működtet: minél kevesebb szemetet termel egy háztartás, annál kevesebb hulladékkezelési díjat kell fizetnie. A rendszer másik előremutató eleme, hogy ösztönzi a zöldhulladék komposztálását.
  • Milánóban adókedvezményben részesülnek azok az élelmiszerrel foglalkozó vállalatok, melyek megmaradt élelmiszer-feleslegüket segélyszervezeteknek adományozzák. 
  • Franciaországban kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszereket vezettek be a környezeti előírások betartatása érdekében; a használt bútorok újrafelhasználásának és újrafeldolgozásának ösztönzésére; valamint külön ügyelnek az online forgalmazott áruk után keletkező hulladék megfelelő kezelésének biztosítására. 
  • Svédországban adókedvezmény igényelhető a háztartási berendezések javítási költségei után, ezáltal ösztönözve a lakosságot a tartós használatra, javíttatásra új termékek beszerzése helyett. 
  • Olaszországban adót vezettek be az egyszer használatos műanyag csomagolások gyártásának, felhasználásának csökkentésére.
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam