2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyöngyös térségében is komoly probléma a hulladékégetés

A lakosok inkább elégetik a hulladékot, még akkor is, ha ingyenesen leadhatnák.

A közösségi médiában a múlt hétvégén nagyrédeiek panaszkodtak elviselhetetlen füstre. Valaki nedves gazt égetett, és nem is a kijelölt napon. Markazon is visszatérő problémákat szül a zöldhulladék és az elégetése – számolt be a Heol.hu

„Szerdán és szombaton engedélyeztük rendeletben a tevékenységet. Sajnos az is gyakori, hogy a szabályozásra fittyet hányva más napokon gyújtják meg a szemetet, ráadásul nem várják meg, hogy megszáradjon, ami hatalmas füstöt eredményez. Az sem ritka, hogy nem csupán a zöldhulladékot, hanem egyéb, tiltott dolgokat is a tűzre vetnek” – mondta el a portálnak Holló László polgármester, aki környezetmérnök lévén a komposztálás mellett kardoskodik.

Szeretne egy köztározót a kerti hulladéknak, ugyanakkor riasztónak találja az emberek hozzáállását: előfordult, hogy a zöld kupacokat építési törmelék és kommunális hulladék borította be.

A polgármester örömmel üdvözölte a kormány új szabályozását az égetésre vonatkozóan, ugyanakkor tart tőle, hogy ettől megszaporodnak majd az illegális lerakatok.

Holló László szerint sajnos az idősebbek már nem fogják belátni az égetés környezetkárosító hatásait, a fiatalabb generációt azonban fel kell világosítani. Úgy véli, nagy gond, hogy sokan nem értik, az, amit a tűz megsemmisít, valójában mikroszemcseként a légkörben marad, és károsítja az élő­világot.

Abasáron is hasonló problémákkal küzdenek, Kazsu Attila polgármester egy speciális, szűrővel ellátott kommunálishulladék-égető erőműben látná a megoldást, amely nagyon szigorú előírások mellett, 3-4 település együttműködésében, pályázati segítséggel valósulhatna meg. Emellett fontosnak tartja a szemléletformálást is: a tudatosabb, takarékosabb életvitel kialakítását, hiszen meglátása szerint hatalmas mennyiségű energia-alapanyagot pazarolunk el.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam