2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége

A Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) több szervezettel közösen elkészített tanulmánya alapján tavaly világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami 21 százalékos növekedést jelentett az elmúlt 5 évben.

A számítások szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé – olvasható a hvg.hu cikkében.

9,2 millió tonnával több e-hulladék keletkezett 2019-ben, mint 2014-ben, miközben az összes (2019-es) e-szemét csupán 17,4 százalékát sikerült újrahasznosítani.

Az egyre növekvő felhalmozódás azért is igen komoly gond, mert az eszközökben nemcsak hasznos anyagok hevernek, de olyanok is, amelyek súlyosan mérgezhetik a környezetet Fotó: shutterstock.com

A kutatók szerint a legfőbb probléma az, hogy nincs a világban egységesen összehangolt e-szemét-kezelési forgatókönyv, és a világnak csupán 78 százaléka készített már az elhelyezéssel, kezeléssel és feldolgozással kapcsolatos előírásokat.

A szakemberek egyelőre nem látnak rá reális esélyt, hogy a folyamatosan növekvő tendencia megforduljon, így 2030-ra globálisan akár 74,7 millió tonna e-hulladék is felhalmozódhat.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam