2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A PET Kupa és ami mögötte van

Mint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, egy hét alatt összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán. A mintegy 160 résztvevő 11 PET-hajóval Záhony és Tokaj között tisztította meg a műanyaghulladéktól a Tiszát. Az Áder János államfő fővédnökségével megvalósult hagyományos hulladékmentesítő és szemléletformáló akciónak immár közel egy évtizedes története van.

Akcióban a PET-hajók Fotó: MTI, Balázs Attila

A PET Kupa résztvevői minden évben 70-80 kilométeres folyószakaszt mentesítenek a hulladékoktól. Most a Záhony és Rakamaz közötti szakaszon volt a sor. Ezt a 80 kilométeres részt utoljára 3 éve tisztították meg. Újraszennyeződéstől ugyanakkor már nem kell tartani, mert a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő géplánc megakadályozza az ártéri lerakódást. A PET Kupát idén 8. alkalommal rendezték meg.

Háttér

A PET Kupa egy szemétszedő-hajóépítő vetélkedő, egy hosszútávú folyami hajós verseny, egy Tisza menti közösségeket egybekovácsoló civil kezdeményezés, és egy életre szóló kaland. A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet- és természetvédelmi probléma! A PET Kupa ennek felszámolására létrejött nonprofit, civil kezdeményezés. Ez a környezetvédelmi akció úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy egész évben rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciót, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szervez. A rendezvény kiötlője a környezetvédelmi témákkal, veszélyeztetett fajokkal és tudományos kutatások megfilmesítésével foglalkozó Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely alkotógárdája.

8. éve fáradhatatlan lelkesedéssel... Fotó: MTI, Balázs Attila

Magyarországon minden évben komoly gondot jelent a folyók áradása. Az árvízi védekezést szükségessé tévő vízmennyiség túlnyomó része határainkon túlról származik, csakúgy, mint a vele érkező hulladéktömeg. Kevesen tudják, hogy áradáskor nagyobb folyóink a megnövekedett vízmennyiségen kívül rengeteg hulladékot, környezetszennyező anyagot is hoznak az országba: ez a PET-palack-áradat, vagy más néven PET-zajlás. A hulladék egy része vízben oldott szennyező anyag formájában érkezik, más része pedig szabad szemmel is jól látható formában jön. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Tisza folyóval évről évre megérkező pillepalack, vagy szakszerűbben PET- (polietilén-tereftalát) palackáradat. A jelenség vízügyi szakemberek, a régióban tevékenykedő halászok és természetvédelmi szakemberek körében közismert, a közvélemény viszont annál kevesebbet tud róla. A szennyezés néha olyan súlyos, hogy alig látni a vizet a sok PET-palacktól, műanyag zacskótól és más szeméttől. A hulladék túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el.

Neked ajánljuk
További országok megtisztítását segíti a hazai fejlesztésű környezetvédelmi tudástár Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Kék Bolygó Podcast: Borbás Marcsival a konyhaablakból… A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam