2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cél az, hogy minden alumíniumdoboz visszajusson a körforgásba

Fördős Zé nem rest, ha a környezettudatosságról van szó, ezért vállalta, hogy átmatricáz egy aludoboz-visszaváltó automatát, amivel egyben útjára indult a „Minden doboz visszajár” programon keresztül megvalósuló akció az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtésének népszerűsítésére.

„Az italainkat valamilyen formában el kell fogyasztanunk, és azzal is foglalkoznunk kell, mi lesz a csomagolóanyag sorsa.” Fördős Zé szerint elgondolkodtató, hogy az aludobozok esetében az előállítási energiának mindössze 5 százaléka az újrahasznosításhoz szükséges energia, azaz sokkal jobban megéri újrahasznosított fémdobozokat használni az újonnan előállítottak helyett – idézi a Marketing és Média Online.

Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk, derült ki a mindendoboz.hu felméréséből. A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladékok több mint fele műanyag.

Némi lemaradásban vagyunk az uniós átlaghoz képest, mivel Európa többi országával összevetve Magyarországon csupán az aludobozok harmadát hasznosítják újra.

Ezen azért is érdemes lenne javítani, mivel egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel üzemeltethetünk egy televíziót két órán keresztül, azaz gyakorlatilag egyetlen sörösdobozzal „fedezhetjük” egy focimeccs megtekintését.

Fontos kiemelni, hogy mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül az alakjától, a külsejétől Fotó: shutterstock.com

Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. A Minden doboz visszajár 100%-ban magyar fejlesztésű automatái nemcsak az újrahasznosítást teszik elérhetővé, hanem a „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak.

Neked ajánljuk
Tudósok követelik a műanyagszemét drasztikus csökkentését A tehenek gyomrában lehet a válasz a műanyaggal kapcsolatos problémáinkra A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet A klímaváltozás rejti a legnagyobb kockázatot a bankok számára Gondban vannak az amerikai farmerek: ha öntöznek, kiszáradnak a tavak (videó)
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam