2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta

A Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (International Renewable Energy Agency) szerint 2050-re mintegy 78 millió tonnányi szolárpanel éri el életének végét, ettől az időszaktól pedig évente 6 millió tonna veszélyes elektronikus hulladékot generál majd a világ napelemekből.

Bár a nepelemből származó hulladék mennyisége még mindig töredéke annak, amennyi hasonlóan veszélyes elektronikus hulladékot az emberiség összesen termel, két okból mégis érdemes figyelni rá. Egyrészt azért, mert az újrahasznosítás megoldása nélkül már nem tekinthető olyan környezetbarátnak a használatuk, másrészt mert olyan értékes fémek találhatók bennük, amelyeket vétek lenne veszni hagyni – írja a Grist nyomán a 24.hu.

Az Arizona Állami Egyetem kutatói most tanulmányt adtak ki arról, hogy mik a kihívások a szolárpanelek újrahasznosításában. A szakértők szerint nagyon fontos, hogy a napelemek újrahasznosítása megoldott legyen, különben az értékes anyagokat tartalmazó, veszélyes hulladékként kezelendő panelek a hulladéklerakóknál végzik.

A napelemek veszélyes elektronikus hulladéknak számítanak Fotó:shutterstock.com

A napelem úgynevezett fotovoltaikus (photovoltaic, PV) cellákból épül fel, ezek konvertálják át a napfényt elektromossággá.

Egy szolárpanel azonban nemcsak értékes fémekből áll össze, hanem mérgező elemekből is – van benne például ólom is, ami a lakossági hulladéklerakókban kioldódhat, és mérgezheti a talajrétegeket.

Az Európai Unió szabályozása szerint jelenleg a gyártóknak kell megoldaniuk, hogy a paneleik használat után megfelelő újrahasznosítási folyamatokon menjenek keresztül. Érdekes, hogy az Egyesült Államokban például nincsen semmiféle szabályozás erre – ami már csak azért is probléma, mert ott is egyre inkább növekszik a használt napelemek száma lakossági szinten is.

Ha a szolárpaneleket megfelelően hasznosítanák újra, azzal nemcsak a környezet járna jól: az értékes anyagok újrafelhasználásával olcsóbb és könnyebben elérhető lenne a napenergia mindenki számára.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam