2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszer-hulladék nem csak probléma, erőforrás is lehet

A kommunális hulladékba kerülő szerves anyagok bomlása jelentős metánkibocsátással jár – de miért kéne, hogy ez a jelenség a légkör állapotát tovább rontsa, amikor a javunkra is fordíthatjuk? Új-Zélandon az Ecogas vállalat várhatóan a közeli jövőben megkezdi az ország első, élelmiszerhulladék-alapon működő biogázüzemének építését.

A tervek szerint 2022-ben üzembe helyezendő létesítmény évente 75 000 tonna élelmiszeripari, illetve gabonatermesztési hulladékot fog feldolgozni – írja a hortidaily.com angol hírportál alapján az Agroinform.

Az óriási mennyiségű, környezetszennyező hulladék eltüntetése önmagában is nagy jelentőségű, de emellett az üzem 2500 háztartás ellátására elegendő elektromos energiát, mintegy 2000 hektár termőföld igényeit fedező műtrágyát állít elő, továbbá szén-dioxidot szolgáltat egy paradicsomtermesztő üvegház működtetéséhez.

A feldolgozás az Európában és Amerikában jól ismert és kipróbált anaerob erjesztési technológiával történik, amelyet viszont Új-Zélandon, nagyüzemi szinten itt alkalmaznak először.

Andrew Fisher, a közelmúltban állami díjjal kitüntetett Ecogas vállalat igazgatója szerint tehát a végeredmény egy „szénsemleges” megoldás, amely forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását.

Az Északi-sziget középső részén fekvő Reponában megvalósuló üzem látványterve Fotó: .ecogas.co.nz
Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam