2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszer-hulladék nem csak probléma, erőforrás is lehet

A kommunális hulladékba kerülő szerves anyagok bomlása jelentős metánkibocsátással jár – de miért kéne, hogy ez a jelenség a légkör állapotát tovább rontsa, amikor a javunkra is fordíthatjuk? Új-Zélandon az Ecogas vállalat várhatóan a közeli jövőben megkezdi az ország első, élelmiszerhulladék-alapon működő biogázüzemének építését.

A tervek szerint 2022-ben üzembe helyezendő létesítmény évente 75 000 tonna élelmiszeripari, illetve gabonatermesztési hulladékot fog feldolgozni – írja a hortidaily.com angol hírportál alapján az Agroinform.

Az óriási mennyiségű, környezetszennyező hulladék eltüntetése önmagában is nagy jelentőségű, de emellett az üzem 2500 háztartás ellátására elegendő elektromos energiát, mintegy 2000 hektár termőföld igényeit fedező műtrágyát állít elő, továbbá szén-dioxidot szolgáltat egy paradicsomtermesztő üvegház működtetéséhez.

A feldolgozás az Európában és Amerikában jól ismert és kipróbált anaerob erjesztési technológiával történik, amelyet viszont Új-Zélandon, nagyüzemi szinten itt alkalmaznak először.

Andrew Fisher, a közelmúltban állami díjjal kitüntetett Ecogas vállalat igazgatója szerint tehát a végeredmény egy „szénsemleges” megoldás, amely forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását.

Az Északi-sziget középső részén fekvő Reponában megvalósuló üzem látványterve Fotó: .ecogas.co.nz
Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam