2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel?

Ahogy globálisan egyre lendületesebben nő az üzembe helyezett napelempanelek száma, a világnak hamarosan szembe kell néznie egy korábban szinte ismeretlen problémával. A leszerelt panelek ugyanis jelentős mennyiségű hulladékot képeznek, aminek az elhelyezése egyelőre megoldatlan kérdés.

A teljes globális napelem-kapacitás tavaly elérte a 629 gigawattot, ami 12 százalékos növekedés volt a 2018-as szinthez képest. Ez a névleges kapacitás hatalmas mennyiségű panelt jelent, melyek élettartama azonban nem végtelen.
Következésképpen, néhány éven belül a világnak szembe kell néznie egy új kihívással, a leszerelt panelekből adódó hulladékkezeléssel – írja a Oilprice.com elemzése.

Noha a napelempanelek mérete és kapacitása is nagyon különböző lehet, az elemzés úgy számolt, hogy ha csak a tavaly üzembe helyezett paneleket nézzük – melyek 114,9 gigawattot jelentettek –, akkor mindössze egyetlen évben több tízmillió napelempanelt üzemeltek be világszerte. Emellett sok millió olyan panel van, amely hamarosan eléri az élettartama végét.

A National Renewable Energy Laboratory szerint 2050-re a hulladék napelempanelek száma elérheti a 80 millió tonnát is. Összevetésképpen, 2016-ban még csak 250 000 tonna napelemhulladékról kellett gondoskodni.

Jóllehet a napelempanelek méretét és élettartamát figyelembe véve egyelőre a terület nem számít jelentős hulladéktermelőnek (például az autóiparhoz képest), de egyre égetőbb kérdés, hogy globálisan is figyelmet kapjon a probléma, ha a napenergia továbbra is rendkívül gyors ütemben terjed.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam