2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezdetét vette az illegális hulladéklerakók felszámolása

A kormány júliusban döntött arról, hogy a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezzel párhuzamosan dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot akciótervét. 

A Tisztítsuk meg az országot program első pilotprojektjének helyszíni bejárással egybekötött rendezvényén Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta: „a hulladékgazdálkodás új alapokra helyezésének egyik legfontosabb állomása, hogy tiszta lappal, tiszta országgal kezdjünk” – idézte az MTI.

Boros Anita kiemelte: fontos, hogy egymásra épülő intézkedések szülessenek, így az illegális lerakók felszámolása mellett olyan hulladéklerakókat kell kialakítani, ahová jogszerűen lehet a hulladékot elhelyezni.

A másik fontos eleme az illegális hulladéklerakás felszámolásának egy olyan szankciórendszer bevezetése, amellyel senkinek sem jut eszébe közterületen lerakni a szemetét.

Boros Anita a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Tisztítsuk meg az országot programban a kormány közreműködőként jelölte ki a Magyar Közút Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, valamint az önkormányzatokat és az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságait. Az önkormányzatok pályázat útján kerülhetnek a programba.

Az öt közreműködő szervezet részvételével zajló tesztüzemek 2020. szeptember végéig tartanak, majd az eredmények kiértékelése után a projekt végrehajtása az ősz folyamán megkezdődik. 

Az államtitkár azt mondta, hogy a projekt kivitelezésében mindenkire számítanak, ezért létrehoztak egy olyan applikációt, amelyen keresztül bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel. A Hulladékradar applikációval a bejelentő le tudja fotózni a lerakót, illetve hogy milyen összetételű és kiterjedésű a szemét. A rendszer GPS-koordináták alapján azonosítja a helyszínt, és a hatóság elkezdi a terület megtisztítását.

Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam