2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Rákos állomás rakodóterületén tartott sajtótájékoztatón.

Boros Anita ismertette: a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű akciósorozatban közreműködőként a kormány által kijelölt öt szervezet vesz részt, a Magyar Közút Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságai, valamint a MÁV Zrt.

Szerdán az első kísérleti (pilot) projekt a közutak mentének megtisztításával indult, a MÁV pilotprogramja során pedig mintegy 300 köbméter illegális hulladékot szállítanak el.

A projekt elsődleges feladata a legszennyezettebb területek megtisztítása, a hulladék azonosítása és elszállítása.

A helyszíneken történő tesztüzemek lebonyolítása 2020 szeptember végéig tart, majd az eredmények kiértékelése után tudják megkezdeni az ország teljes megtisztítását – tette hozzá az államtitkár.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Tisztítsuk meg az országot! program sajtótájékoztatóján Fotó: MTI/Kovács Tamás

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt során három helyszín tisztul meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán. A vasút életében évtizedes probléma az illegálisan lerakott hulladékok kezelése. Mintegy 7700 kilométeres vasúti hálózatot üzemeltet a MÁV Zrt. Magyarországon, több mint 700 állomás és megállóhely üzemel az ország területén több száz üzemi területtel, rakodóval, amelyek területe akár a több száz hektárig is terjedhet.

A projekt sikeres végrehajtásában mindenkire számítanak, így létrehozták a Hulladékradar mobiltelefonos alkalmazást, amelyen bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel. 

A jelenleg tesztüzemben működő applikáció a GPS-koordináták alapján beazonosítja a pontos helyszínt, és az adatfeldolgozást követően az illetékes hatóság elkezdi a terület megtisztítását – mondta el Boros Anita.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam