2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izzik a levegő a műanyag körül

Az olajipari vállalatok a fosszilis tüzelőanyagok iránti fokozódó bizalmatlanság légkörében a műanyagban vélik megtalálni a menekülőutat. Csakhogy a műanyag és az újrahasznosításra szánt hulladék kereskedelmével kapcsolatos szigorítás keresztülhúzhatja a számításaikat – így ahol csak lehet, tenni is próbálnak ellene.

A The New York Times által megismert dokumentumok szerint a világ legnagyobb vegyipari szereplőit és fosszilis energiahordozókat kitermelő vállalatait összefogó iparági csoport keményen lobbizik azért az Egyesült Államokban, hogy az USA és Kenya között tervezett szabadkereskedelmi egyezménybe kerüljön bele az is, hogy az afrikai ország jelentősen enyhítsen a jelenlegi műanyagellenes korlátozásain – írta meg a 444.hu.

2017-ben Kenyában alkották meg a világ egyik legszigorúbb műanyagellenes törvényét, gyakorlatilag teljesen betiltva a nejlonzacskók használatát. Emellett a kormány tavaly csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely kimondja, hogy nem fogadnak be többé import műanyagszemetet.

A vállalatok ugyanakkor olyan központként tekintenek Kenyára, ahonnan az amerikai vegyipari termékeket és műanyagot más afrikai piacokra is továbbvihetik a szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően, sőt, a műanyaghulladék fogadását is vállalniuk kellene.

A The New York Times szerint az USA csak 2019-ben 450 ezer tonnányi műanyagszemetet hajóztatott el összesen 96 országba, köztük Kenyába is. Ugyan a hivatalos indoklás szerint azért, hogy újrahasznosítsák ezeket, de a szemétnek egy jelentős része erre nem alkalmas, és többnyire a természetben végzi.

Szeméttel elárasztott utca Nairobiban Fotó: shutterstock.com

A lap információi szerint a tárgyalások még a korai szakaszban vannak, és egyelőre nem tudni, a vegyipar szempontjait érvényre kívánja-e juttatni az amerikai fél. A javaslatot beterjesztő Amerikai Vegyipari Tanács szóvivője, Ryan Baldwin álláspontja szerint a tervük a műanyaghulladék elleni globális fellépés eszköze lehetne, hiszen globális szinten van szükség a szemét összegyűjtését, feldolgozását és újrahasznosítását segítő infrastruktúrára, főleg az olyan fejlődő országokban, mint Kenya.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam