2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan tűnhetnek el végleg az illegális hulladéklerakók?

Az illegális hulladéklerakás a legtöbb országban komoly problémákat okoz, sajnos nincs ez másképp hazánkban sem. De miért köt ki az árokparton a hulladék?

A kérdést körüljáró cikkében a Humusz leszögezi: az okokat több irányból meg lehet közelíteni, hiszen nem csupán a magánszemélyek helyeznek el különböző helyekre illegálisan hulladékot, hanem a vállalatok is, ugyanakkor a döntéshozók felelőssége sem megkerülhető.

A hazai vállalatok esetében sem ritka, hogy illegális szemétlerakásban látják a megoldást arra, hogy minél olcsóbban megszabaduljanak a keletkezett hulladéktól.

Emellett rengeteg szemét érkezik hozzánk folyóinkon, így például a Tiszán keresztül. Az így hazánkba kerülő hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések alapján nagyjából 10 ezer tonna.

A lakosság miért szemetel?

Sokszor azért, mert úgy tartja kedve. Sokan azonban nem tájékozódnak megfelelően arról, hogy egy-egy háztartási hulladékot, elektromos készüléket hova van lehetőség kidobni. Ilyenkor pedig még a lomtalanítás idejét sem várják ki, hanem sokszor a legközelebbi eldugottabb, szemétlerakáshoz alkalmasnak tűnő területre dobálják ezeket.

Sajnos a pénzbírság nem bizonyul elegendő megoldásnak vagy elrettentésnek a szemetelés ellen Fotó: shutterstock.com

Ráadásul nem csupán a lakosság, hanem a vállalatok döntéshozói is jócskán hozzájárulnak a szemét környezetbe jutásához, így a megoldást is úgy szükséges alakítani, hogy mindenkit a szemetelés beszüntetésére sarkalljon.

Addig, míg a vállalatok és a lakosság nem tér jobb útra, és nem változtat a hozzáállásán, egyéb megoldásokra kell törekedni. Az illegális hulladéklerakók felszámolását segítheti a nemrég elérhetővé vált Hulladékradar nevű applikáció is, amely segítségével bejelenthetjük, ha illegális hulladéklerakóra bukkanunk. A jelzés után az illetékesek a lehető leghamarabb igyekeznek orvosolni a problémát, és elszállítani a szemetet.

Neked ajánljuk
Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam