2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis kaphatnak új esélyt az egyszer használatos maszkok?

A koronavírus-járvány egyik mellékhatásaként óriási mennyiségben kerülnek a szemétbe az egyszer használatos egészségügyi felszerelések, így az orvosi maszkok. Pedig egy kutatócsoport eredményei alapján ezeket olcsó és egyszerű módszerrel fertőtleníteni lehet, majd újra használni.

A legtöbb fertőtlenítési módszer tönkreteszi az egyszer használatos FFP-2 maszkokat, és az érthető lakossági kereslet miatt olykor nem jut elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak – mutat rá a problémára a Humusz.

Az Illinois Egyetem kutatói kísérletükban a maszkok sterilizáláshoz egy háztartási elektromos rizsfőző edényt használtak. Az N95-ös (Magyarországon FFP-2 vagy P2) maszkot 50 percre tették be a készülékbe, amely 100 Celsius-fokra fűtötte fel a belső edényt. Mivel ezen a hőmérsékleten megolvadna a maszk, ha érintkezne az edény falával, egy összehajtogatott törülközőt tettek az edény aljára, és erre helyezték a maszkot.

A hevítést követő laborteszt igazolta, hogy a maszknak mind a külső, mind a belső oldala 99,99 százalékosan sterillé vált.

A rizsfőzőben vagy más elektromos gyorsfőző edényben úgy lehet sterilizálni a maszkot, hogy nem sérül a védőképessége, a légáteresztő képességét pedig 95 százalékban megőrzi.

Egyetlen 50 perces hevítési periódus sokkal hatékonyabban pusztítja el a koronavírust, mint például az UV-lámpás megvilágítás. A koronavírus mellett a száraz hevítés elpusztítja a calici-, rota- és adenovírust is. Ráadásul a maszk formája, arcra való pontos illeszkedése még 20 hevítési ciklus után sem deformálódott. Az Illinois Egyetem szakemberei készítettek egy oktatóvideót is, amelyben bemutatják a sterilizálási folyamatot.

A kutatók eljárása száraz hevítés, tehát nem kell vizet tenni az edénybe, ugyanakkor akár egyszerre több maszkot is fertőtleníteni lehet  Forrás: NewsAtIllinois/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam