2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik az illegális hulladék felszámolása

Az újabb mintaprogramban az erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladéktól mentesítése indul el a IX. kerületi háromhektáros erdőfolt területén – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn, a budapesti Illatos út és a Gyáli út közötti területen tartott sajtótájékoztatóján.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára közölte: a háromhektáros erdőfoltban több mint 170 köbméter illegális hulladékot azonosítottak a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, akik a terület megtisztításán legalább egy hétig fognak dolgozni.

Fővárosszerte és országszerte több tízezer hektár ilyen erdőterület szenved az illegális hulladéklerakástól, ami néhol már az erdő pusztulását okozza.

Szentpéteri Sándor hozzátette: az erdőgazdaságok már részben felmérték a kezelésükben lévő 1,1 millió hektáron található hulladék mennyiségét, eszerint közel 50 ezer köbméternyi illegális hulladékot kell a programban felszámolni. A nemzeti parki igazgatóságok is elkezdték a felmérést, a munkával várhatóan szeptember közepén végeznek.

Terveik szerint 900 kamerát helyeznek ki az állami erdőgazdaságok területén, és több mint 300 sorompót, valamint árkokat létesítenek, hogy megakadályozzák az erdőkbe a behajtást, a hulladék újbóli lerakását. A hulladék elszállítása országszerte jelentősen hozzá fog járulni az egészséges emberi környezethez, az erdők fenntartásához, javítva ezzel az ország környezeti állapotát  – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szemetet szednek a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az Országot program sajtótájékoztatójának helyszínén Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajtótájékoztatón Boros Anita államtitkár felidézte, hogy az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervez megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint az eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat.

A magyarországi illegális hulladéklerakás egyik leggyakoribb helyszínei az erdőszélek, patak- és folyópartok, mezős területek. Az itt található hulladékok összetétele az eddigi tapasztalatok alapján leginkább lakossági, illetve építési és bontási hulladék.

Az ITM a szaktárcák közreműködésével kidolgozta azt az egymásra épülő intézkedésrendszert, aminek része a legális és biztonságos hulladéklerakók létrehozása, a gyűjtőpontok számának növelése az illegális hulladéklerakás felszámolására.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam