2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lezárják a nemzeti parkokat Kalifornia déli részén a tűzvészek miatt

Az intézkedéssel kapcsolatban Randy Moore, az állam erdőgazdálkodásának munkatársa úgy fogalmazott, hogy a rendelkezést naponta felülvizsgálják, ám hozzátette, hogy további tüzekre kell számítani. Leszögezte: nincs elég eszközük ahhoz, hogy minden tüzet eloltsanak.

Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el a tüzek. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy

a térségben elsősorban a szeptember–októberi időszak számít a legszárazabbnak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.

A melegrekordok miatt emelkedett a lakosság energiafogyasztása is, noha a bozóttüzek sok helyen áramkimaradásokat okoznak. A szolgáltatók arra kérték az embereket, csökkentsék az áramhasználatot, valamint jelezték, tűzveszély esetén biztonsági okokból ők maguk függeszthetik fel a szolgáltatást. A legnagyobb kaliforniai áramszolgáltató bejelentette, ez akár 21 megye 158 ezer háztartását is érintheti az állam északi részében.

Erdőtűz pusztít a kaliforniai Shaver Lake közelében 2020. szeptember 7-én hajnalban. Eddig csaknem 36 ezer hektár vált a lángok martalékává
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Augusztus 15-e óta Kaliforniából 900 tüzet jelentettek, többségüket az ebben az időszakban szokásos, viharok miatti villámlások okozták. A lángokban eddig nyolc ember vesztette életét, és több mint 3300 épület semmisült meg. Az államban és környékén több mint 14 ezer tűzoltó vesz részt az oltási munkálatokban.

Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több kaliforniai megyében. Donald Trump amerikai elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.

Neked ajánljuk
Kigyulladt a nagyszalontai hulladéklerakó, hazánkban nem okozott szennyezést a füst Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze 100 éve nem látott árhullám volt Új-Zélandon (videóval) A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam