2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hanyagságnak ára van – az árokpartra hordott hulladék menthetetlenül veszendőbe megy

Több tíz milliárd forintot emészt fel, hogy felszámolják országszerte az illegális hulladéklerakókat, és a folyamat még annál is bonyolultabb, mint azt a Tisztítsuk meg az Országot! projekt elején gondolták.

A kormány célja a hulladékgazdálkodás gyökeres átalakítása úgy, hogy a hulladékot alapvetően alapanyagként kezeli a gazdaság – hangsúlyozta a Portfolio Sustainable World 2020 nevű fenntarthatósági konferenciáján Boros Anita, az Innovációs s Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Ennek megfelelően azt remélték, hogy a a Tisztítsuk meg az Országot! program mintaprojektje során begyűjtött hulladékot „szét tudjuk majd válogatni, abból gazdasági értéket tudunk felmutatni”. 

„De ahogyan haladunk a programban, be kellett látnunk, hogy ez lehetetlen, mert annyira kevert hulladékról van szó, hogy vélhetően az egész ország megtisztítása után sem várható gazdasági eredmény”

– magyarázta Boros Anita. Ezért támogatáspolitikai eszközöket, valamint egymásra épülő intézkedésrendszert, a büntetőjogi és közigazgatási szankciók szigorítását dolgozta ki a tárca az illegális lerakás megelőzésére. Emellett bővítenék a szelektív hulladékgyűjtő hálózatot is.

A folyóvizeink szennyezettségét is nagy részben az illegális hulladéklerakás okozza, főként a Bodrog és a Tisza szenvedi ezt meg. Nemrégiben viszont Áder János köztársasági elnök közbenjárásának hatására Ukrajnában elkezdődött száz, vízközeli lerakó felszámolása – tájékoztatott Boros Anita.

Nagyon drága „megoldás” Fotó: MTI /Czimbal Gyula
Neked ajánljuk
Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam