2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Parlament előtt felhalmozott PET-palackokkal figyelmeztet a műanyagproblémára a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet harmincbálányi összepréselt műanyag palackot helyezett el az Országház előtt – ennyi fogy ebből a csomagolásból egy óra alatt Magyarországon!

Kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon a PET-palackoknak, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzi. A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, a döntéshozóktól pedig azt követeli, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen – írja a hvg.hu.

A szervezet tájékoztatása szerint

óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el Magyarországon.

Az alumíniumdobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire a szemétlerakókon végzik. Az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően – jelentette ki a Greenpeace.

A Parlament előtt felhalmozott PET-palackokkal figyelmeztet a műanyagproblémára a Greenpeace Fotó: Greenpeace Magyarország/youtube.com

Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy a gyártók, forgalmazók által előszeretettel hangoztatott újrahasznosítás nem jelentett megoldást a hulladékválságra. Hazánkban mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosítási aránya évről évre csökken – sorolta a szervezet közleménye.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján most egy új visszaváltós rendszert vezetnének be, amely betétdíjassá tenné a PET-palackokat és az alumínium italcsomagolásokat. Ez fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében. A Greenpeace álláspontja szerint azonban ennél jóval többre van szükség:

elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjesztése, amellyel az újrahasznosítás helyett az újrahasználatot ösztönözzük.

Ez az uniós hulladékhierarchiában is előkelőbb helyen szerepel. A Greenpeace Magyarország ezért a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését várja a magyar kormánytól – derül ki a szervezet közleményéből.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam