2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vizek mellett is megkezdődött a takarítás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság területén is megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden Vásárosnaményban.

Boros Anita a Tisza partján megtartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része építési és bontási, kisebb része pedig valamilyen ipari vagy települési kommunális hulladék, illetve veszélyes és mezőgazdasági hulladék.

A kormány az ország megtisztítására hívta életre a Tisztítsuk meg az Országot! projektet, amely elsődlegesen a leginkább szennyezett területeket, így vasúti és közúti létesítményeket, különböző erdőterületeket és nemzeti parkokat, folyókat, illetve önkormányzati közterületeket érint.

„Van egy olyan deviáns magatartás, aminek az az eredménye, hogy ha valaki letesz valahova egy szemétkupacot, akkor azt másnap továbbiak követik” – mondta el a probléma hátterével kapcsolatban az államtitkár: ennek a magatartási formának kellett megtalálni a szankcionálási módját. Ennek érdekében

az ITM olyan intézkedéssorozatot javasol a kormánynak, amelyben az első elem a hulladék eltakarítása, a második a rend megőrzése, a harmadik pedig a szabályszegők megbüntetése lesz.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: MTI/Balázs Attila

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára arról beszélt,

a vízügyi igazgatóságok a hazai vízfolyások mellett illegálisan elhelyezett, általában veszélyes hulladék miatt idén huszonöt esetben rendeltek el valamilyen vízkárelhárítási fokozatot.

A határon túlról, általában az árhullámokkal együtt érkező, vegyes kommunális szeméttel kapcsolatban emlékeztetett, a Felső-Tiszán tavaly adták át azt a gépláncot, amely a hulladék összegyűjtését és válogatását teszi lehetővé. A rendszer beüzemelése óta 2020-ban már öt alkalommal kellett harmadfokú vízminőség-kárelhárítás keretében beavatkozásokat végrehajtani, amivel 3 ezer köbméter hulladékot távolítottak el a Tiszából.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam