2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő ötlet: lakhatóvá tennék a nagy csendes-óceáni szemétszigetet

Sokan és sokféleképpen képzelték már el megoldani azt a problémát, amelyet a Csendes-óceánon lebegő, Texasnál is nagyobb méretű szemétsziget jelent. Egy holland tervezőiroda azonban egy egészen elképesztő ötlettel állt elő.

A szemétsziget hatalmasra duzzadt, miközben mi, emberek csak a kezünket tördelve ácsorogtunk, és eközben gátlástalanul öntöttük a mocskot a vízbe, melynek jelentős része műanyag. Ezzel nemcsak a mikroműanyag-szennyezést terjesztettük el, de állatok milliói számára hoztuk el a biztos halált – írja a Köpönyeg.

A megoldás a gondra két összetevőből áll. Egyrészt minél gyorsabban és teljes egészében be kell szüntetni a tengerek és óceánok szennyezését – attól függetlenül, hogy ez a szennyezés műanyag, szennyvíz, kommunális hulladék, vegyi anyag vagy bármi egyéb. A másik oldal, hogy magával a szigettel kellene kezdeni valamit.

Sokan a takarítás mellett teszik le a voksukat, a holland Whim Architecture azonban éppen az ellenkezőjét javasolja, vagyis hogy maradjon a sziget, ahol van – csak éppen új formában.

A tervezőiroda elképzelése szerint a hulladékot a helyszínen kellene válogatni, szelektálni, és a műanyagokból lebegő kockákat sajtolni. Ezeket azután szépen összeilleszteni – ezzel végső soron egy Hawaii méretű, mesterséges, lebegő szigetet hozva létre.

A szigeten helyet kapna egy emberek befogadására alkalmas „város”, házakkal, parkokkal, irodákkal, boltokkal és persze a tengerparttal és a szórakozási lehetőségekkel. A terület fennmaradó részén pedig élelmiszer-termelést lehetne végezni, többek közt az algatenyésztés virágozhatna a környező vizekben.

A tervezőiroda azzal is számol, hogy a sziget legalábbis hasonló életkörülményeket teremthetne azoknak az embereknek, akiket a klímakatasztrófa foszt meg az élőhelyüktől – többnyire a kis trópusi szigetek lakóinak.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam