2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A maszk jó választás, az eldobható változat már kevésbé

Brit környezetvédők azt szeretnék, hogy a média minél ritkábban mutasson egyszer használatos, sebészi maszkokat viselő embereket, hogy ne az eldobható verzió hordása legyen az elfogadott. 

Már sokan és sokszor igazolták, hogy a maszk használata hatásos megoldás a koronavírus átadásának megakadályozásában. Nagy-Britanniában ugyanakkor egyre több környezetvédelmi szervezet figyelmeztet: a környezetünk védelmében jobb, ha elfelejtjük az eldobható sebészi maszkot – írja a hvg.hu.

Helyesebb lenne, ha mosható, újra és újra felhasználható textilmaszkokat viselnénk (egyébként Anglia hivatalos, a koronavírushoz kapcsolódó útmutatójában is ez a típusú arcvédő szerepel).

Az eldobható maszk műanyagot tartalmaz, polipropilént, ezáltal műanyaghulladékként szennyezi a vizeket, de az állatok, madarak bele is gabalyodhatnak a kidobott maszkokba. Ráadásul még ipari körülmények között sem lehet újrahasznosítani őket, tehát szelektíven gyűjteni sem lehet az elhasznált darabokat.

Ne feledkezzünk meg a többször használatos maszkok rendszeres tisztításáról sem Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények A szemétégetés a korábban gondoltnál is károsabb lehet Jobb a mosható pelenka! Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam