2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag helyett hódít a fóliázott papír, de ennek a megoldásnak is megvannak a hátrányai

Az utóbbi időben a környezettudatos vásárlók elvárásaira figyelve a gyártók előszeretettel cserélik le a műanyag tálcákat – például az előre csomagolt húskészítmények esetében – kartonpapírra, ez azonban egy újabb problémát szül.

A gyártók előszeretettel cserélik le a műanyag tálcát olyanra, amelyet akár tisztán papírnak is érzékelhet a vevő, csakhogy ezek általában műanyag fóliával bevont kartonok. Amennyiben a papír és a műanyag össze van dolgozva, és egységes anyagot alkot, akkor a kompozit kategóriába tartozik – írja a Die Welt nyomán a G7.

Előnye, amit általában a kiskereskedelmi láncok is előszeretettel kommunikálnak, hogy a felhasznált műanyagok mennyisége ezzel 70 százalékkal csökkenthető.

A papír és a műanyag fólia azonban a legtöbb kompozit esetében nem választható szét könnyen, mert össze van ragasztva.

Jobb esetben a termékre ráírják és rárajzolják, hogy szét kellene választani az összetevőket, mielőtt az anyagot a felhasználó a kukába dobja, ám sokszor elmarad a tájékoztatás, és az is előfordulhat, hogy a vásárló eleve tiszta papírnak nézi, és úgy kezeli a szemetet. A fogyasztók gyakran nem tudják eldönteni, hogy melyik gyűjtőbe tegyék az anyagot, így az végül a vegyes kommunális hulladék között végzi, amely vagy a lerakóba, vagy az égetőbe megy.

A kompozit anyagok nagyon hasznosak a műanyaghulladék csökkentésében, de az újrahasznosítás szempontjából rémálomnak számítanak. Egy német szakértő a Die Weltnek azt mondta, a fóliával bevont papírt legjobb esetben is csak részben lehet újrahasznosítani, a használatuk gazdaságilag is megkérdőjelezhető, és az újrahasznosításnál komoly problémákhoz vezet, mert csak külön berendezésekkel lehet kezelni.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam