2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hat tonna hulladéktól szabadult meg a Bodrog

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

Dóra Szilvia közleményében azt írta, a részt vevő csapatok és az önkéntesek a program négy napja alatt naponta csaknem háromszáz zsák szemetet gyűjtöttek össze a Bodrog ártereiből.

A verseny során szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a folyó két ágából, a Latorcából és az Ungból hatalmas mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől, a számítások szerint ezen a versenyen megdőlt az egy résztvevőre kiszámolt, összegyűjtött hulladék mennyisége.

A többtonnányi szeméttől kisebb-nagyobb ártéri erdőszakaszokat sikerült megtisztítani, de egyes területekre már nem jutottak el a Pet-kalózok Fotó: MTI/Vajda János

Emlékeztetett, a nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai hajós hulladékgyűjtő versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 90 tonna szennyező anyagot sikerült összegyűjteni a folyók ártereiből, egyes folyószakaszokat pedig teljesen megtisztítva adtak vissza a versenyzők a természetnek.

A hulladékgyűjtés ősszel az ártéri erdőkben folytatódik. Több Tisza menti településen zsákokat helyeztek ki a szervezők az ártérben összegyűlt folyami hulladék összegyűjtésére:

az úgynevezett „mosolygó zsákok” három színben, bárki számára ingyenesen elérhetőek a Tiszadada és Tiszabábolna közötti partszakaszon.

A sárgába a műanyag és a fém, a zöldbe az üveg, a feketébe pedig kizárólag az árterekben lévő kommunális hulladék gyűjthető. Az üres zsákok felvételi és leadási pontjai a PET Kupa weboldalán találhatók meg.

Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam