2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz?

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem vezette kutatócsoport egy egészen elképesztő megoldási lehetőséget talált a lítiumion-akkumulátorokban található fémek kinyerésére.

„Az e-hulladékok jelenlegi ipari újrahasznosítási folyamata energiaigényes, és közben káros szennyezőanyagok és folyékony hulladék keletkezik, rámutatva, hogy sürgősen szükség van környezetbarát módszerekre, mivel az e-hulladék mennyisége növekszik. Csapatunk bebizonyította, hogy ez megoldható biológiailag lebomló anyagokkal” – idézte Madhati Srinivasan professzort, az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzőjét az Ujszo.com

A kísérletek során először kemencében kiszárították, ezt követően porították a narancshéjat, majd ehhez citromsavat (citrusfélékben található gyenge szerves sav) adtak.

Eredményeik alapján a hulladéknak tekinthető gyümölcshéj felhasználható fémek kinyerésére a használt, szemétbe dobott lítiumion-akkumulátorokból. 

Ezzel a keverékkel a használt akkumulátorokban található lítium, kobalt, nikkel és mangán közel 90%-át sikerült kinyerniük, az ilyen módon visszakapott fémek pedig felhasználhatók új elemek gyártására. A kutatók a kereskedelemben kapható akkumulátorokhoz hasonló hatékonyságú töltési kapacitással bíró gombelemeket gyártottak a tulajdonképpen egyszer már kidobott, de általuk visszanyert fémekből.

A folyamatsor végén csak minimális mennyiségű, nem mérgező hulladék maradt meg, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy ez az eljárásmód környezetbarátnak tekinthető.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre?
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam