2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már háromezer bejelentésnél tart a HulladékRadar alkalmazás

Háromezer, illegális hulladéklerakásról szóló bejelentés érkezett a Tisztítsuk meg az Országot!  programot segítő telefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban – mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita a Tisztítsuk meg az Országot! települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek kezdetét jelentő eseményen egy halom, illegális lerakásból származó építési törmelék előtt állva kiemelte: a bejelentők hatezer fotót küldtek a még tesztelés alatt álló HulladékRadar applikáción keresztül.

Az illegális hulladéklerakás országos probléma, nincs olyan település, amely valamilyen szempontból ne lenne érintett, a megoldáshoz állami társaságok, közigazgatási szervek, helyi önkormányzatok összefogására és az állampolgárok támogatására van szükség.

Boros Anita a Kaposváron tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Tisztítsuk meg az Országot! program próbaidőszaka szeptember végéig tart. Ennek során megvizsgálják, mik az illegális hulladékot lerakók szokásai, milyen típusú, összetételű a hulladék, és mekkora kapacitás kell a lerakott mennyiség felszámolására.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a somogyi megyeszékhelyen még a héten megkezdődik és a tervek szerint a tél beállta előtt befejeződik a város több mint húsz illegális hulladéklerakójának felszámolása. Hozzátette: a helyi illegális lerakások jelzésére külön alkalmazás készült, az arra érkező információkat továbbítják az országos applikációs rendszerbe.

Kaposvárnak évi 30-50 millió forintjába kerül az illegális hulladéklerakók felszámolása, ez tarthatatlan – mutatott rá a politikus. Úgy vélte: az országos programnak nemcsak a felszámolásra, hanem az illegálisan lerakott hulladék újrakeletkezésére is megoldást kell találnia.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam