2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaszámláló óra figyelmeztet a globális felmelegedés veszélyeire New Yorkban

Visszaszámláló órát helyeztek ki helyi klímaaktivisták New York központjában, a szerkezet azt mutatja, hogy mennyi idő van hátra addig, amíg a globális felmelegedés eléri a kritikus szintet.

A hatalmas digitális kijelzőn jelenleg az látható, hogy a mostani károsanyag-kibocsátási szint fenntartása mellett hét év és 102 nap van hátra addig, hogy elérje a 1,5 Celsius-fokot a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A Klímaóra a jövő heti New York-i Klímahét alatt lesz kihelyezve, és hasonló kerülhet ki majd Berlinben és Genfben is.

„Az órának nem az az üzenete, hogy hét év múlva majd fel kell ébrednünk, és valamit tennünk kell. Arról szól, hogy most azonnal cselekednünk kell. Már itt van a klímaváltozás”

– fogalmazott Andrew Boyd, a projekt egyik kezdeményezője. Gan Golan művész-aktivista a Reuters brit hírügynökségnek hangsúlyozta: „van jó hírünk is. A visszaszámlálás még nem érte el a nullát. Képesek lehetünk kezelni a problémát, de nincs vesztegetni való időnk”.

Forrás: Sharjah24 News/youtube.com

A visszaszámlálást a manhattani Union Square egyik üvegépületére vetítették ki, amelynek falán eddig a Metronóm nevű installáció volt látható, amely azt mutatta, hogy mennyi idő van még hátra a napból.

Az ENSZ szakértői szerint már az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos emelkedésekor is két-háromszorosára nőhetnek az árvízkárok, illetve a korallok akár 90 százaléka is eltűnhet az óceánok savasodása miatt.

Neked ajánljuk
Ellentmondásos ökováros épül Kirgizisztánban Kilenc százaléknál is kevesebb szemetet hasznosít újra az USA A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam