2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza

Elindult az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított „Tisztítsuk meg az Országot!” program kistelepülési szakasza – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.

Boros Anita a magyar–szlovák határ melletti községen átfolyó Török- és Bisó-patak találkozásánál tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány harcot hirdetett a hosszú évtizedek óta, a hatóságok háta mögött lopva lerakott és halmozódó szemét ellen, ezzel a projekttel pedig elkezdődött a hulladék országos szintű felszámolása.

Az államtitkár emlékeztetett, Kaposváron kezdődött meg a program települési önkormányzatokat érintő része, a füzéri eseménnyel pedig a kisebb helyhatóságok közvetlen természeti környezetének megtisztítására szeretnék felhívni a figyelmet.

Ennek az „országmegtisztítási műveletnek” az első része az a próbaidőszak, amelyben minden közreműködő szervezet kijelölt egy-egy pilothelyszínt, ami az önkormányzatok esetében valamennyi településtípus esetében megtörtént.

A kistelepülések közül a belügyminiszter javaslatára Füzért választották ki, mert „szeretnénk azt megnézni, hogy a különböző településtípusok, különböző szennyezett helyek esetében milyen metodikát érdemes alkalmazni” – fogalmazott Boros Anita. Hozzátette, hogy a próbaidőszakban nagyon fontosak az egyes települések által összegyűjtött tapasztalatok.

Horváth Jenő, Füzér polgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta: a sok esetben a még a 60-es és 70-es években, a patakmedrek mentén elhelyezett hulladékot a csapadék a földdel együtt bemossa a vízfolyásokba, az így felhalmozódott szemét esetenként még a medret is más irányba terelheti.

A Bisó-patak teljes hossza Natura 2000-es besorolású természetvédelmi terület, a patak tisztaságán a füzéri vár mellett több községi műemlék jellegű épület védelme is múlik – tette hozzá a településvezető.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam