2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óvatosan a bambuszpoharakkal!

Nem környezetbarát, és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár – közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

A többször használatosnak szánt 12 tesztelt bambuszpohár közül egyetlenegy ment át a teszten, négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet, vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz – ismertette a Napidoktor

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A Stiftung Warentest aláhúzta, hogy a melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik.

A tesztelés során háromszázalékos ecetsavat melegítettek és tartottak 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után vizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát.

Öt pohárnál a szervezet azt találta, hogy egészségre káros anyagok kerülnek át belőle a benne lévő forró italba. Kettő pohár teljesen megbukott a teszten: a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és egészségre ártalmas anyagok is kerülnek a bennük lévő italba.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Teheneket és kecskéket vetett be fűnyírónak az osztrák vasút Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: napidoktor.hu
Vissza
Hírfolyam