2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MÁV-nál sínen van a szemétgyűjtés

Eddig 250 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze a MÁV Rákos állomás rendezőterületéről – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, a Tisztítsuk meg az Országot! kísérleti (pilot) időszakának zárásakor.

Az elnök-vezérigazgató felidézte: a MÁV részt vesz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tisztítsuk meg az Országot! programjában. Hozzátette: két hete még építési és kommunális hulladék borította a területet, amelyet 9,5 millió forintért tisztítottak meg.

Homolya Róbert elmondta: a MÁV az elmúlt öt évben 18 ezer tonna illegális hulladékot szállíttatott el, mintegy félmilliárd forint költséggel. A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020 eleje óta 1475 tonna illegális hulladékot szállítottak el, nettó 72,5 millió forintért.

Az illegális szeméthalmok 60 százaléka nem veszélyes építési-bontási hulladék, 38 százaléka lakossági lom, 2 százaléka veszélyes építési-bontási és egyéb lakossági hulladék.

A vasúttársaság országosan mintegy 400 helyszínen mérte fel az illegálisan elhagyott hulladékot, ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11 ezer köbméter illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36 ezer négyzetméter területen. Homolya Róbert kiemelte: készek arra, hogy adott esetben az összes illegális hulladéktól megszabadítsák a területet.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára felidézte: a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervben döntött arról, hogy az illegális hulladékot fel kell számolni. Ennek eszköze a Tisztítsuk meg az Országot! program, amelynek idei, első ütemére 13 milliárd forintot különítettek el. 

Hozzátette: az illegális hulladékból sok van, és újratermelődik, ezt pedig meg kell akadályozni. 

Átfogó hulladékracionalizálási javaslatot dolgoztak ki, hogy a hulladékok ne a lerakókban végezzék, hanem ami érték, az újrahasznosítás révén visszakerülhessen a gazdaságba.

A programban kiemelt szerepet kap a szemléletformálás és a hulladék szabályos  lerakását biztosító lehetőségek növelése, az illegális hulladék elhelyezése miatt kiszabható büntetéseket pedig szigorítani fogják – ismertette Boros Anita.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam