2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból

A brit szépségipari szereplő évtizedek óta dolgozik azon, hogy a kozmetikumaiba kerülő alapanyagok a természettel összhangban, méltányos munkakörülmények között kerüljenek előállításra. Most bebizonyítanák, hogy az újrahasznosított műanyag is lehet fairtrade, ami az indiai szemétgyűjtők életébe is fordulatot hozhat.

A Body Shop társadalmi felelősségvállalási programja keretében idén 500, jövőre 600 tonna műanyaghulladékot vásárol Bangalore-ból, ahol a Plastics For Change nevű szervezettel együttműködve öt éve dolgozik egy megfelelő minőségű műanyagot termelő, és a szemét válogatásából élő munkások életminőségének javításán.

A vállalat etikus beszerzési osztálya 1987-ben jött létre, hogy a kozmetikumokba kerülő shea vajat, brazildiót vagy éppen mangót felelősen működő gazdálkodóktól szerezze be. A csoport vezetője, Mark Davis a műanyaghulladékra is nyersanyagként tekint, és a beszerzés problémáját is hasonlóan közelítette meg:

a szemétszedők gyakran piszkos és veszélyes munkáját hatékonyabbá, szervezettebbé, a munkakörülményeket pedig egészségesebbé tették, a felvásárlási árat pedig megemelték.

Öt év alatt sikerült elérniük, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű nyersanyag rendelkezésre álljon. A vállalat azonban nem elégszik meg ennyivel: az a céljuk, hogy az így létrehozott műanyagforrást más piaci szereplők számára is hozzáférhetővé tegyék. Ezzel tudják garantálni, hogy a piac változékonysága, a vállalat  műanyagigényének ingadozása ne veszélyeztesse a műanyag „fairtrade” hasznosítására alapozó kisvállalkozók megélhetését.

Ennek érdekében a Body Shop csatlakozásra buzdítja az iparág többi szereplőjét, de felvették a kapcsolatot például az IKEA-val is. Mark Davis a program mögött meghúzódó filozófiáról a CNBC-nek elmondta: nem csak abban kell biztosnak lenned, hogy a termékeid nem ártanak – olyan termékeket kell létrehoznod, amelyekkel jót teszel.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: cnbc.com
Vissza
Hírfolyam