2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A metán segíthet helyettesíteni a műanyagot?

Egy biotechvállalkozás mikrobák segítségével alakítja át az üvegházhatású metánt olyan anyaggá, amiből például könnyen lebomló evőeszközöket és szívószálakat tudnak készíteni.

Karbonnegatív, és az óceánokban könnyen lebomló – így jellemezte a Fast Company a Newlight, egy biotechnológiával foglalkozó vállalkozás új fejlesztését. A cég által kidolgozott eljárás során képesek az üvegházhatású metánt mikrobák segítségével átalakítani, és egy műanyagszerű anyagot hoztak létre, amiből lényegében bármit lehet készíteni – számolt be a hvg.hu.

Ha pedig a cég által gyártott evőeszközök vagy szívószálak netán a tengerbe kerülnek, cellulózzá alakulnak.

A kutatók egy évtizedes kutatását és fejlesztését az inspirálta, hogy azokat az óceáni mikroorganizmusokat kutatták, amelyek táplálékként elfogyasztják az üvegházhatású metánt és a szén-dioxidot, ezt pedig magukban egy speciális anyaggá alakítják – lényegében ezen az elgondoláson alapul a megoldásuk.

Forrás: Total/youtube.com

A cég által air carbonnak nevezett anyag fehér és végeredményben porszerű – ezt pedig képesek a legkülönfélébb tárgyak formájára kiönteni. Egyelőre elsősorban olyan tárgyakat alkottak meg a tulajdonságaiban a műanyaghoz hasonló anyagból, amelyek egyszer használatosak, és amelyek az óceánokba kerülve általában a legnagyobb gondot okozzák: ezek pedig szívószálak és evőeszközök. De egy bőrszerű anyagot is létrehoztak az air carbonból, amit a ruházati ipar is használhat.

Fotó: Newlight/fastcompany.com
Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam