2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán tovább készül a legfenntarthatóbb olimpiára

Bár a tokiói játékokat egy évvel elhalasztották, a rendhagyó előkészületek tovább folynak: nem csak az érmeket, de az átadási ceremónia során használt pódiumokat is újrahasznosítással állítják elő.

A cél teljesítése érdekében 2019 nyarán országos gyűjtőakciót indítottak, amelynek keretében a kampányba bekapcsolódó iskolák és vállalatok segítségével az olimpiák történetében először a szervező ország csaknem teljes lakossága részt vett a pódiumok előállításához szükséges alapanyag összegyűjtésében.

2020 márciusára jött össze a gyártáshoz szükséges mennyiség: 24,5 tonna használt műanyag.

A szervezők eltökéltségét mutatja, hogy a fenntarthatóság jegyében korábban az érmek alapanyagát is országos gyűjtőakció keretében, tönkrement elektronikai berendezések hasznosításával biztosították

Az olimpiai szervezők kiemelt célja, hogy a játékok történetében először a versenysorozathoz kapcsolódóan legyártott valamennyi tartozék 99 százalékban újrafelhasználásra vagy újrahasznosításra kerüljön. De az esemény környezeti lábnyomára más szempontból is odafigyelnek: a helyszíneken felhasznált energia kizárólag megújuló forrásból származik majd.

Neked ajánljuk
A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc A kémiai hasznosítás felé fordulnak a műanyaggyártók A Fuji és a felhők (képgaléria) Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: tokyo2020.org
Vissza
Hírfolyam