2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintha a múzeumokban tárolnánk a felhalmozódott szemetet

Az óceánkutatókat joggal háborítja fel a különleges élővilága miatt évtizedek óta UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánított Aldabra állapota, ahol a hatalmas természeti értéket képviselő óriásteknősök és különleges madarak mellett több százezer pár félredobott papucs és sok száz tonna halászfelszerelés fogadja a látogatót.

2019-ben egy önkéntes szemétgyűjtő akció keretében 60 ezer plasztikpapucsot,  összesen 25 tonna hulladékot távolítottak el a Seychelle-szigetekhez tartozó területről. A résztvevők becslései szerint azonban további mintegy 370  000 flip-flop és mintegy 500 tonna egyéb hulladék, túlnyomórészt halászháló borítja a különleges atollt.

Pedig Aldabra a Föld második legnagyobb, koralllzátonyokból felépülő szigete (atoll), hatalmas, élettől nyüzsgő lagúnája pedig az Indiai-óceán utolsó nagy óriásteknős-populációjának és számos egyéb, veszélyeztetett fajnak ad otthont.

Forrás: Mongabay/youtube.com

April Burt, aki az Oxfordi Egyetem tengerbiológusaként vett részt a területet sújtó szennyezés felmérésében és a szemétgyűjtő akcióban, elkeserítőnek nevezte a helyzetet. Kollégáival nemrégiben publikált tanulmányukban arra jutottak, hogy

az egy négyzetméterre eső szemét mennyisége alapján Aldabra tekinthető a  legszennyezettebb szigetnek.

A mindent elborító hulladék nemcsak az aldabrai óriásteknősre jelent fenyegetést, de például az itt szaporodó, veszélyeztetett közönséges levesteknősre is: a hatalmas távolság leküzdése után fészkelőhelyükre érkező, kifáradt nőstények, de a frissen kikelt utódok is könnyen a mindent elborító szakadt hálók fogságában végezhetik.

A kutató szerint a műanyag használatának szabályozása mellett nagyobb hangsúlyt kéne helyezni a szennyezett területek megtisztítására is, különösen azokban az országokban, ahol nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra. Aldabra esetében a szemétmentesítés költsége mintegy 7,3 millió dollárra rúgna, ennek finanszírozására pedig a Seychelle-szigeteknek nincsenek forrásai.

Egy ilyen ikonikus helyszín esetében ez egyszerűen elfogadhatatlan – hiszen a világ legnagyobb múzeumaiban és művészeti galériáiban sem hagynánk több száz tonna szemetet felhalmozódni – mutatott rá a felháborodott Burt.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás A romló nemzetközi kapcsolatok a klímavédelemi erőfeszítéseket is ellehetetlenítik DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát
Tovább a forrásra: mongabay.com
Vissza
Hírfolyam