2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot kormányzati programba

Monor is bekapcsolódott – pilottelepülésként – a Tisztítsuk meg az országot! programba, amelynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása – mondta hétfőn Monoron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelynek sok más kormányzati teendő mellett része az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az ITM ezzel párhuzamosan júliusban dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot! akciótervét. 

Az ITM államtitkára elmondta, hogy augusztus és szeptember a projekt pilotidőszakának számít, amely során először az állami tulajdonú területeken, majd önkormányzati tulajdonú területeken derítik fel az illegális hulladéklerakókat.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszennyezettebb területek az utak, vasutak melletti területek, a turistaútvonalak az erdőkben, a nemzeti parkok területei, és a folyókat, vízfolyásokat övező területek. Az önkormányzatok esetében mind a látogatott, mind a nem sűrűn látogatott területeken megtalálhatók az illegálisan lerakott és halmozódó hulladékok.

Lehetőség és büntetés

Boros Anita kifejtette: az illegális hulladék felszámolásához szükséges az is, hogy az állampolgároknak és a cégeknek lehetőséget biztosítsunk a hulladék jogszerű elhelyezésére, amihez létre kell hozni a települési hulladékpontok rendszerét, fejleszteni kell a hulladékudvarokat, és támogatni kell az ingatlanvédelmi rendszerek, sorompók, kamerarendszerek telepítését. Az államtitkár azt is közölte, hogy

kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely az illegális hulladéklerakás jogellenes magatartását szigorúbban büntetné, a büntetőkönyv szigorításával egy bizonyos mennyiségű hulladék illegális lerakása már bűncselekménynek minősülne. 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy a közterületeken eldobott hulladék kisebbik része csak a háztartási hulladék, a nagyobbik része valamilyen ipari, kisipari tevékenységből származik. Hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben pályázatok fognak megjelenni, amelyek a hulladékfelszámolási munkák megkezdéséhez biztosítanak forrásokat.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Kulturális intézmények is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez Megjelent az újrahasznosított mobil második generációja
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam