2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A versenyszellem sem mentség a szemetelésért

A tervek szerint időbüntetésre számíthatnak azok a kerékpárosok, akik a kijelölt zónákon kívül dobják el a szemetet a versenyek során. 

David Lappartient, a nemzetközi szövetség (UCI) elnöke azt mondta, valószínűleg már a következő évtől alkalmazni fogják ezt a szabályt. „A természetben eldobni a szemetet teljesen elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

A sportág első számú vezetője szerint a környezetszennyezés az egyik olyan probléma, amellyel a kerékpársportnak meg kell küzdenie.

A másik kettő – amint azt szintén megemlítette – a doppingolás visszaszorítása és a versenyzők biztonságának szavatolása. Az elnök úgy véli, a kisebb pénzbírságok és a megelőző intézkedések nem igazán hatékonyak, ezért „sokkal kényszerítőbb” szabályozásra van szükség.

„A jelenlegi helyzet nem tartható fenn” – szögezte le. Lappartient felidézte, hogy a tavalyi Vuelta a Espagna alkalmával egy alkalommal az andorrai miniszterelnökkel együtt követte a mezőnyt, amikor az egyik versenyző a zsebeiben lévő összes szemetet kihajigálta előttük, mire a miniszterelnök csodálkozva kérdezte: nem tilos ez? „Sokan tesznek erőfeszítéseket, de nem mindenki” – folytatta.

Az UCI elnöke szeretné, ha a jövőben is megkapnák a szükséges engedélyeket az országúti versenyek rendezésére, ezért – egyéni vagy akár a csapatot is sújtó –időbüntetés bevezetését helyezte kilátásba a szabálysértőknek. Az elképzelés a szövetség igazgatóságának januári ülésén kerül napirendre.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam