2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszínűséggel vádolják az élelmiszeripari óriásokat egy új jelentésben

Akadályozzák a műanyaggal kapcsolatos szigorú szabályozás bevezetését, üres ígéretekkel kábítják a fogyasztókat, és csővégi megoldások propagálásával lehetetlenítik el a műanyagkrízis végleges megoldását – kritizálja a szemétgyűjtéseken rendre legtöbbször előforduló csomagolások gyártóit a ​Changing Markets.

A környezetvédelmi kampányokkal foglalkozó szervezet jelentésében a 10 legnagyobb szennyező, többek között a Danone, a Coca-Cola, a Mars, a Mondelēz és a PepsiCo műanyaggal kapcsolatos intézkedéseit vette górcső alá. 

Megítélésük szerint a vállalatok a műanyag szerepének megőrzése érdekében üres ígéretekkel és hamis megoldásokkal altatják el a politikusok és a közvélemény aggodalmát.

A jelentés készítői állításuk szerint megdöbbentő átfedéseket tapasztaltak a műanyaggal kapcsolatos kihívások kezelésére létrehozott szervezetek és a határozott szabályozás megakadályozásáért küzdő lobbicsoportok tagjai között. 

Fotó: Thai tengerpart

Így például miközben Európában a Coca-Cola a szigorú szabályozás támogatójaként tűnik fel, Amerikában, Kínában és Afrikában éppen ezek ellen kampányol. Az italipari óriásnak a jelentés felrója az újrahasznosítással kapcsolatban a kilencvenes években tett ígéreteinek elmaradását is.

A Changing Markets meglátása szerint a megoldást a vállalati felelősség érvényesítése, a csomagolások –betétdíjjal segített – kötelező visszagyűjtése és az újrahasznosított alapanyagok használatának előírása jelentené.

A kritikára reagálva a Coca-Cola elmondta, a kilencvenes években meghiúsult célt fontos tanulópénznek tekintették, mára pedig az újrahasznosított alapanyagot tartalmazó palackjaik már 18 piacon érhetik el. Az Unilever szerint egyszerű, minden problémát kezelő megoldás nem létezik: céljaik elérése érdekében egyszerre dolgoznak innovatív csomagolási eljárások kifejlesztésén, új üzleti modellek bevezetésén, és növelik az újrahasznosított műanyag arányát csomagolásaikban.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: foodnavigator.com
Vissza
Hírfolyam