2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívül hatékonyan bontja a műanyagot egy új szuperenzim

Az eddigiekhez képest hatszor gyorsabban bontja le a műanyag palackot egy szuperenzim, amelyet műanyagevő baktériumokból fejlesztettek ki brit és amerikai tudósok.

A kutatók szerint az enzim egy-két éven belül elérhető lenne az újrahasznosító ipar számára, és a pamutot lebontó enzimekkel kombinálva még a kevert szövetű ruhák újrahasznosítását is lehetővé tenné – számolt be a The Guardian cikke alapján a Qubit.

A műanyagevő baktériumot egy japán hulladéklerakóban fedezték fel 2016-ban, majd 2018-ban néhány kutatónak ezt a baktériumot felhasználva sikerült az első, a műanyagot néhány nap alatt lebontó enzimet is előállítania.

Most a Portsmouth Egyetem és négy amerikai intézmény kutatóinak két különálló enzim összekapcsolásával olyan szuperenzimet sikerült létrehozniuk, amely hatszor olyan gyorsan bontja le a műanyagot szobahőmérsékleten, mint a korábban előállítottak.

Kutatásaik eredményét a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták. A természetes polimereket, például cellulózt lebontó baktérium több millió éven keresztül fejlesztette ki ezt a kettős megoldását, de magától sosem kapcsolta volna össze a két enzimet, mert akkor túl nagy molekula jött volna létre. 

John McGeehan, a Portsmouth Egyetem egyik professzora, aki részt vett a kutatócsoport munkájában, úgy vélte, ha az enzimek összekapcsolásával gyorsabb és hatékonyabb enzimeket hozhatnak létre és ezeket át tudják adni a Carbioshoz hasonló cégeknek, akkor akár egy-két éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhetne a továbbfejlesztett szuperenzim.

Forrás:  Bloomberg QuickTake: Now/youtube.com
Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam