2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Október elsejétől új fokozatba kapcsol Magyarország megtisztítása

Két hónap tesztidőszakot követően október elsején kezdődik a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program részeként az illegális hulladélkerakók felszámolása az országban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita kiemelte, hogy szerdán zárul a pilotprogram települési önkormányzatokat érintő szakasza, ezután kezdődik az ország megtisztítása. Hozzátette, hogy az illegális hulladéklerakók ismételt megjelenése ellen javaslatcsomagot dolgoztak ki a kormánynak, amelyben az illegális hulladéklerakást jelentős mértékben, szigorúan szankcionálnák, a legsúlyosabb jogsértő magatartásokat pedig büntetőjogi kategóriává szeretnék minősíteni.

A köztes lépés az, hogy támogatnák a települési gyűjtőpontok rendszerének továbbfejlesztését.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelyben más feladatok megvalósítása mellett az illegális hulladéklerakókat is felszámolják. A program tesztidőszaka két hónappal ezelőtt kezdődött, célja pedig az volt, hogy felmérjék az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, összetételét és jellemzőit.

A tesztidőszakban minden közreműködő szervezet kijelölt egy-két helyszínt, emellett az egyes településkategóriákból is kijelöltek egy-egy települést, ahol megnézték, hogy milyen eszközökre van szükség a hulladékok elszállításához. Kitért arra is, hogy Kapuvár egy mintatelepülés, ahol az illegális hulladéklerakók felszámolása már elkezdődött.

A felmérések szerint jellemzően vasutak, folyók, vízfolyások mentén, nemzeti parkokban a turistaútvonalak mentén és önkormányzati területeken, takarásban lévő vagy nehezen megközelíthető helyszíneken helyezik el az illegális hulladékokat.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolásához a lakosság segítségére is szükség van. A HulladékRadar elnevezésű mobilalkalmazást eddig mintegy háromezren töltötték le, és több mint hatezer bejelentés érkezett az ország területéről.

Hámori György (Fidesz–KDNP), Kapuvár polgármestere elmondta, hogy a településen hét helyszínen mintegy hétszáz köbméter illegális szemetet találtak, amelyek elszállítása már elkezdődött. Az illegális hulladéklerakókat a lakosság segítségével azonosítják be.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam