2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biológiailag lebomló műanyagok nem használnak a körforgásnak

A műanyagok okozta környezetterhelés egyre nagyobb figyelmet kap. A műanyaghasználat mérséklése mellett sokak szerint az új műanyagfajták is segíthetnek a probléma kezelésében.

Egy interjú alkalmával Almut Reichel, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség fenntarthatóerőforrás-használati és hulladékügyi szakértője beszélt az új műanyagok alkalmazási lehetőségeiről, valamint az EU műanyagügyi stratégiájáról – ismertette az Autopro.

Reichel elmondása szerint a biobázisú, vagyis a részben növényi eredetű műanyagok fenntarthatósága az előállítás módjától, a használati időtől, illetve az életciklus végi kezeléstől függ – ahogy az egyébként a szokványos, fosszilis alapú műanyagoknál is van.

A biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok – amik bio- és fosszilis bázisúak is lehetnek – bizonyos termékek esetében csökkenthetik a környezetszennyezést, azonban közel sem nyújtanak teljes megoldást.

Reichel szerint a komposztálható műanyagok például jó szolgálatot tehetnek a háztartások élelmiszer-hulladékának gyűjtésében. Az emberek kényelmesnek találják használatukat, ezért velük szívesebben gyűjtik külön az élelmiszer-maradványokat.  Másfelől viszont cél a körforgásos gazdaság megteremtése, aminek eléréséhez a műanyagok újrahasznosítása is hozzájárul.

Mikor azonban egy biológiailag lebomló vagy egy komposztálható műanyag lebomlik, nem készíthető belőle új termék, és az előállításához felhasznált energia elveszik.

Így hát ezen anyagfajták használata káros lenne az olyan területeken, ahol amúgy lehetőség lenne az újrahasznosításra. Mindemellett az unió jelenleg azon dolgozik, hogy harmonizálja a biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok besorolását, valamint termékmegjelöléseit. Ezenkívül annak felmérése is zajlik, hogy ezeket az anyagokat hol lenne a legérdemesebb használni.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam