2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „kék bolygó hatás” kisebb volt, mint reméltük

Mostanáig bízhattunk abban, hogy 2017-ben alapvetően változott meg az emberek viszonya az eldobható műanyagokhoz, mert A kék Bolygó II. megrázó képei és David Attenborough meggyőző szavai hatására rengetegen fordulnak a tartós alternatívák felé. Egy új kutatás alapján az emberi viselkedés nem ilyen egyszerűen befolyásolható.

Az Imperial College London és az Oxfordi Egyetem pszichológiai kísérlet keretében vizsgálta, mekkora hatással van a filmnek köszönhető tájékozottság a nézők műanyagokkal kapcsolatos tudatosságára. A vizsgálat eredményeiről a Phys.org tudományos portál számolt be.

A kísérlet során a 150 önkéntes résztvevőt két csoportra osztották: az egyik a BBC első, az emberi tevékenység hatásaival még nem foglalkozó sorozatát tekintette meg, a másik csoport pedig a műanyagszennyezés problémáját kiemelten kezelő második szériát. A kutatók a vetítések előtt és után is egy kérdőív segítségévek mérték fel a tájékozottságukat és a környezethez való viszonyukat. A kísérlet utolsó felvonásaként pedig különböző csomagolásban kínált frissítőkkel és rágcsákkal látták őket vendégül.

Bár a kérdőív tanúsága szerint a résztvevők tudatossága a film hatására nőtt, ez nem volt hatással arra, hogy milyen csomagolásokat részesítettek előnyben – holott bármelyik inni- és nassolnivaló rendelkezésükre állt környezetbarát csomagolásban is.

A Conservation Science and Practice folyóiratban publikált tanulmányuk kapcsán Matilda Dunn kutató elmondta: a kísérlet rámutatott, hogy az emberi viselkedés sokkal összetettebb és nehezebben megváltoztatható dolog, mint sokszor hinni szeretnénk. Ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy A kék Bolygó II. nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a műanyagszennyezés problémája elérte a közvélemény ingerküszöbét, a vállalatok és a döntéshozók pedig felismerték a megoldáskeresés szükségességét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam