2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat szabályozó törvény Nagy-Britanniában

Bár a világjárvány miatt némi késéssel, de végül bevezetésre került a szívószálak, műanyag elviteles poharak és fültisztító pálcikák használatát is korlátozó rendelkezés.

A tiltás  eredetileg áprilistól lépett volna érvénybe, akkor azonban a vállalkozások nehéz helyzetére tekintettel fél évvel elhalasztották a bevezetését – írja az Independent.

Október elsejétől az üzletek Nagy-Britanniában nem kínálhatnak plasztik szívószálakat, italkeverőket és fültisztító pálcikákat.

A tiltás alól csak a fogyatékkal élőknek, illetve bizonyos egészségügyi állapotokban szenvedőknek biztosított eszközök mentesülnek.

Korábban a becslések alapján az országban évente mintegy 4,7 milliárd szívószál, 316 millió italkeverő és 1,8 milliárd fültisztító pálcikát használtak – majd dobtak el, amelyek jelentős része a tengerben végezte. A nagy társadalmi támogatottságnak örvendő törvény a környezetvédelmi tárca szerint egyike volt az utolsó intézkedéseknek, amelyek a súlyos műanyagszennyezés megállítását célozták.

Korábban Nagy-Britannia betiltotta a műanyag mikrogyöngyök alkalmazását, a plasztikszatyrok fizetőssé tételével pedig 95 százalékkal sikerült visszaszorítaniuk azok használatát. A jövőben az egyszer használatos csomagolások újrahasznosításának fokozására betétdíjas rendszer bevezetését tervezik.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam