2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szép szavak után egy rossz húzás az Apple-től

Bár az informatikai nagyvállalat állítása szerint ambiciózus klímacélokkal és készülékeinek újrahasznosításával is sokat tesz működésének zöldítéséért, legújabb pereskedésük azt bizonyítja,  az üzleti megfontolások talán mégis többet nyomnak a latban, mint a környezet érdeke.

Legalábbis ezt bizonyítja, hogy az almás vállalkozás a közelmúltban beperelt egy másik céget pusztán azért, mert annak munkatársai az Apple által szemétbe szánt kütyüket nem dobták ki a szemétbe, hanem megjavítva azokat, új életet biztosítottak nekik – számolt be róla a pcforum.hu.

Az Apple azért adta át a készülékeket a kanadai újrahasznosító cégnek, hogy az megsemmisítse az eszközöket, de a vállalat egyes munkatársai észrevették, hogy a kapott iPhone-ok, iPad-ek és Apple Watch-ek jelentős részének valójában nincs semmi bajuk, vagy egyszerűen javíthatók lehetnének.

Ezért megmentették az érintett eszközöket, amelyeket a javítások elvégzése után Kínában értékesítettek – egyébként állítólag anélkül, hogy a feldolgozó cég maga tudott volna erről.

A dologra úgy derült fény, hogy a megsemmisítésre szánt kütyük IMEI-jeinek egy része feltűnt különböző mobilhálózatokon, egyértelművé téve, hogy azok – az Apple szándékaival szemben – nem a szeméttelepen végezték. A cég ezért most azt követeli a vállalkozástól, hogy az egyrészt fizesse ki neki az összes, az eladásokból befolyt bevételt, másrészt azon felül még 31 millió dollár kártérítést is. Utóbbi összeget megítélésük szerint az teszi jogossá, hogy a korábban megsemmisítésre ítélt és szeméttelepre küldött kütyük ismételt piacra kerülése csökkentette a keresletet az Apple újabb termékei iránt.

Az eset tökéletes példája annak az abszurditásnak, amikor a vállalkozások a kínálat szűkítése érdekében teljesen használható eszközöket dobnak ki idő előtt a szemétbe – amivel természetesen nem csak a bevételük, de a környezetnek okozott kár is nő.

Neked ajánljuk
Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Az eldobható pelenkák környezetbarát kezelésére is létezik megoldás Több 10 millió forintos beruházással csökkenti ökológiai lábnyomát Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártója Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: pcforum.hu
Vissza
Hírfolyam