2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szép szavak után egy rossz húzás az Apple-től

Bár az informatikai nagyvállalat állítása szerint ambiciózus klímacélokkal és készülékeinek újrahasznosításával is sokat tesz működésének zöldítéséért, legújabb pereskedésük azt bizonyítja,  az üzleti megfontolások talán mégis többet nyomnak a latban, mint a környezet érdeke.

Legalábbis ezt bizonyítja, hogy az almás vállalkozás a közelmúltban beperelt egy másik céget pusztán azért, mert annak munkatársai az Apple által szemétbe szánt kütyüket nem dobták ki a szemétbe, hanem megjavítva azokat, új életet biztosítottak nekik – számolt be róla a pcforum.hu.

Az Apple azért adta át a készülékeket a kanadai újrahasznosító cégnek, hogy az megsemmisítse az eszközöket, de a vállalat egyes munkatársai észrevették, hogy a kapott iPhone-ok, iPad-ek és Apple Watch-ek jelentős részének valójában nincs semmi bajuk, vagy egyszerűen javíthatók lehetnének.

Ezért megmentették az érintett eszközöket, amelyeket a javítások elvégzése után Kínában értékesítettek – egyébként állítólag anélkül, hogy a feldolgozó cég maga tudott volna erről.

A dologra úgy derült fény, hogy a megsemmisítésre szánt kütyük IMEI-jeinek egy része feltűnt különböző mobilhálózatokon, egyértelművé téve, hogy azok – az Apple szándékaival szemben – nem a szeméttelepen végezték. A cég ezért most azt követeli a vállalkozástól, hogy az egyrészt fizesse ki neki az összes, az eladásokból befolyt bevételt, másrészt azon felül még 31 millió dollár kártérítést is. Utóbbi összeget megítélésük szerint az teszi jogossá, hogy a korábban megsemmisítésre ítélt és szeméttelepre küldött kütyük ismételt piacra kerülése csökkentette a keresletet az Apple újabb termékei iránt.

Az eset tökéletes példája annak az abszurditásnak, amikor a vállalkozások a kínálat szűkítése érdekében teljesen használható eszközöket dobnak ki idő előtt a szemétbe – amivel természetesen nem csak a bevételük, de a környezetnek okozott kár is nő.

Neked ajánljuk
Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel A Palatinus-tónál lesz az esztergomi szemétszedés A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: pcforum.hu
Vissza
Hírfolyam