2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetünk, hogy ruháink mosása kevésbé szennyezze a természetes vizeket?

A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble kutatása alapján a mosási ciklus hosszának és a víz hőmérsékletének csökkentése jelentősen meghosszabbíthatja a ruhák élettartamát, és csökkentheti a környezetbe juttatott festékanyagok és mikroszálak mennyiségét.

A textil- és bőrgyártás évente 84 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez, a textíliák készítése és festése során használt színezékek és egyéb vegyszerek komoly környezeti problémát jelentenek. A textilipari gyártáson túl az otthoni mosás is jelentős hatással van a ruhanemű környezeti hatására – ismertette a Profitline.

A szintetikus textíliák mosásakor felszabaduló műanyag mikroszálak globális problémát okoznak, és a nyílt óceánt elérő műanyagok több mint egyharmadát teszik ki, ami pusztító hatással lehet az élővilágra.

A kutatás során az átlagos háztartási terheléseket utánozva 12 sötét és nyolc élénk színű pólót mostak fehér szövetnégyzetekkel együtt a színtartósság tesztelésére. Hagyományos háztartási mosógépeket és Ariel mosószert használtak, összehasonlítva a 25 °C-os, 30 perces ciklust a 40 °C-os, 85 perces ciklussal.

A kutatók megállapították, hogy a gyorsabb, hidegebb ciklusú mosás a környezetbe juttatott mikroszálak mennyiségét akár 52%-kal, a káros festékanyagok felszabadulását pedig mintegy 74%-kal csökkentette. A ruhák 40 °C helyett 20 °C-on történő mosása mindemellett megtakarítja a terhelésenként felhasznált energia hozzávetőlegesen 66%-át.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam