2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén

Ausztrál kutatók a világon elsőként becsülték fel az óceánok mélyének mikroműanyag-szennyezettségét – sokkoló eredménnyel.

 Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei egy robot-tengeralattjáró segítségével gyűjtöttek be mintákat a kontinens déli partvidékétől távol eső területekről.

A kutatók szerint az óceánfenék kétszer olyan szennyezett, mint a vízfelszín. Az észlelt mikroműanyagok mennyisége 25-szöröse a korábbi mélytengeri tanulmányokban mértnek.

A szakemberek saját tanulmányuk és a világszerte készített hasonló vizsgálatok adatai alapján arra jutottak, hogy világszerte 14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén.

„Az óceánba kerülő műanyaghulladék mikroműanyagokká bomlik le” – emlékeztetett közleményében Justine Barrett, a kedden közzétett tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „kutatásunk a világon elsőként szolgál pontos becsléssel arról, hogy globálisan mekkora mennyiségű mikroműanyag van a tengerfenéken. A műanyagszennyezés problémája még az óceán mélyét is érinti. Az eredmények azt mutatják, hogy a mikroműanyagok lesüllyednek az óceánfenékre.”

Neked ajánljuk
Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Nagyon szigorúan veszik a szemetelést Lengyelországban „Szarvasbarát” zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam