2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Számvevőszék szerint az uniós célok teljesítése csak az újrahasznosítás fokozásával lehetséges

Az Európai Számvevőszék új áttekintése szerint komoly a veszélye, hogy az uniónak nem sikerül teljesítenie a műanyag csomagolások újrafeldolgozása kapcsán 2025-re és 2030-ra kitűzött célértékeit.

A műanyagok újrafeldolgozására irányuló jogi keret 2018. évi frissítése már az unió fokozott ambícióit tükrözi és segíthet az újrafeldolgozási kapacitás növelésében. Nem szabad azonban alábecsülni a tagállamok előtt álló feladatot. Az újrafeldolgozásra vonatkozó új, pontosabb beszámolási szabályok és a műanyaghulladék-kivitel szabályozásának szigorítása miatt ugyanis uniószerte csökkenni fog a bejelentett újrafeldolgozási arány – figyelmeztet a szervezet közleménye.

Ezért a számvevők szerint összehangolt fellépésre lesz szükség ahhoz, hogy az unió öt–tíz éven belül meg tudja valósítani kitűzött céljait. A műanyag csomagolás a legalacsonyabb (alig több mint 40%os) uniós újrafeldolgozási aránnyal rendelkező csomagolástípus.

Ennek az egyre súlyosabb hulladékproblémának a kezelése érdekében az Európai Bizottság 2018-ban elfogadta az úgynevezett műanyag-stratégiát, amely több mint kétszeresére – 2025-ig 50%-ra, sőt 2030-ig 55%-ra – növelte a jelenlegi újrafeldolgozási célértéket.

Samo Jereb, az áttekintésért felelős számvevőszék tagja hangsúlyozta: „Az unió csak úgy lesz képes elérni a műanyag csomagolások újrafeldolgozásával kapcsolatos új céljait, ha visszájára fordítja a jelenlegi helyzetet, amikor is több hulladék kerül az égetőbe, mint újrahasznosításra. Ez hatalmas feladatot jelent”. A célértékek teljesítése jelentős lépés lenne az unió körforgásos gazdaságra vonatkozó céljainak elérése felé.

Neked ajánljuk
Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola Romániában is megszületett az egyszer használatos műanyagokat betiltó rendelet A műanyagok felé fordul az olajipar Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: eca.europa.eu
Vissza
Hírfolyam