2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy flipflopból készült bárka terjeszti az újrahasznosítás üzenetét Afrikában

Az első sikeres körútját követően a tradícionális tervek alapján, de újrahasznosított műanyagból épített Flipflopi most a Viktória-tó mentén élőket keresi fel. A legénység célja, hogy a műanyag tudatos használatának népszerűsítésével segítsen az emberek megélhetését biztosító tó súlyosan szennyezett ökoszisztémájának helyreállításában és megóvásában.

A 10 méter hosszú, hét tonnás vitorláshajót kizárólag a Kenya partjainál összegyűjtött műanyaghulladékból, jelentős részben a térségben nagy népszerűségnek örvendő plasztikpapucsokból állították elő. 

A hajó legénysége az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Tiszta Tengerek-kampányához csatlakozott, amely a döntéshozók, a magánszektor és a civil társadalom mozgósításával szeretné elérni az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását, a körforgásos megoldások elterjesztését. 

Másfél évvel a hajó első, 500 kilométeres útjának sikerét követően most a kontinens legnagyobb tavát, a tengeri műanyag egyik legfontosabb közvetítő folyójának, a Nílusnak a forrását vették célba.

Bár a tótól Kenyában, Ugandában és Tanzániában összesen több mint 40 millió ember megélhetése függ, a rosszul kezelt hulladék és szennyezés a vízminőséget és az élővilágot is hatalmas nyomás alá helyezte. „Sürgősen cselekednünk kell, ha vissza akarjuk fordítani a környezetkárosítást, amely a tavat, és ezzel minden benne és belőle élőt egyaránt fenyeget” – hangsúlyozta Juliette Biao Koudenoukpo, az UNEP afrikai igazgatója.

A Flipflopi a hullámok hátán Fotó: The Flipflopi Expedition/facebook.com

Kenya az elmúlt években – sokszor a műanyagipar erős lobbitevékenysége ellenére – megszüntette a feldolgozásra szánt műanyag exportját, a természetvédelmi területeken pedig betiltotta az eldobható műanyagok használatát. A biztató törekvések ellenére ugyanakkor a műanyagszennyezés változatlanul súlyos problémát jelent az észak-afrikai országban.

A következő hónapokban a helyiek megismerhetik a Flipflopi utazásának célját és a hajó készítésének történetét, amelyet a takarítási világnap (World Cleanup Day) alkalmából egy animációs film is bemutatott.

Forrás: The Flipflopi/youtube.com
Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam