2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még most sem késő visszapasszolni a használt mobiltelefonokat

A használt mobiltelefonok visszagyűjtésére indult, „Passzold vissza, Tesó!” mottót viselő kampány harmadik szakasza 2020. szeptember 24-én, a Gorillák Nemzetközi világnapján vette kezdetét. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható készüléket, GPS-t vagy táblagépet vegyenek át adományként, ezzel erősítve a körforgásos gazdaságot, ami egyben a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét is segíti. A gyűjtést sok helyen 2020 tavaszán, a COVID–19-veszélyhelyzet alatt is folytatták – írja a DontWasteIt.

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegeti.

Ha a használt mobilokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor várhatóan az előállításukhoz szükséges ércek bányászata is csökkenni fog.

A használt készülékek kincseket rejtenek: többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet Fotó: shutterstock.com

„Minden egyes telefon számít! Idén a civil szervezetek és a tanintézmények számára ingyenes, kis méretű egyedi dobozokat is tudunk biztosítani. A témához kapcsolódó előadásunk, ökotudatos játékaink pedig megrendelhetők. A tavalyi év során közel 250 000 emberhez jutottunk el, és tettük őket csimpánzbaráttá. Reméljük, a 2020-as év is hasonlóan sikeres lesz!” – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

A kampányban részt vevő szervezetek elektronikus oklevelet kapnak, a legeredményesebb gyűjtők számára pedig a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat.

  • A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni.
  • A gyűjtőpontok térképen nyomon követhetők a Jane Goodall Intézet honlapján.
Neked ajánljuk
A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc A kémiai hasznosítás felé fordulnak a műanyaggyártók A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam